“4 yıl önce sözü verilen Mardin Şehir Hastanesi için hiçbir çalışma olmamıştır”

Mardin’deki sağlık sorunları hakkında yazılı açıklamada bulunan DEVA Partisi Mardin İl Başkan Yardımcısı Eğitim, Sağlık ve Sosyal Politikalar Başkanı İbrahim Kılıç, 4 yıl önce sözü verilen Mardin Şehir Hastanesi için hiçbir çalışmanın yapılmadığını belirtti.

“4 yıl önce sözü verilen Mardin Şehir Hastanesi için hiçbir çalışma olmamıştır”
Yayınlama: 12.08.2021
Düzenleme: 13.08.2021 15:35

860 bin nüfusuyla Türkiye’nin 30 büyük şehrinden bir tanesi olan Mardin’in büyüklüğünden daha fazla sağlık problemi olduğuna dikkat çeken DEVA Partisi Mardin İl Başkan Yardımcısı Eğitim, Sağlık ve Sosyal Politikalar Başkanı İbrahim Kılıç, “Mardin çevre illerden farklı olarak siyasetçilerinden yeterince destek bulamamak da ve beraberinde sorunları çözülememektedir. Temel bir insan hakkı olan sağlık konusu sosyal devletin temel görevleri arasında yer almaktadır ama maalesef ki Mardin halkı bu haktan tam olarak yararlanamamaktadır. Devlet hastanelerimiz fiziksel olarak yetersiz olmasının yanında poliklinik ve doktor sayısındaki eksiklikten dolayı çok kalabalık olup uygun bir şekilde hizmet verememektedir. Örneğin Dermatoloji bölümünde son 2,5 yılda günlük 300-400 hasta varken sadece 2 hekim çalışmakta ve tüm hastalara bakma imkanları olmamıştır. Birçok Hekim’in randevu sistemi kapalı olduğundan dolayı sabahın çok erken saatlerinde hastalar hastanelere akın edip sıra almaya çalışmaktalar bununla ilgili görüştüğüm bazı hastalar; çok erken saatlerde hastane gidip sıra almak için beklediğini ve bazen sıra alamadan tekrar eve döndüğünü söylüyorlar. Hastalar, doktor sayısı ve poliklinik sayısının eksikliğinden şikayetçi iken sağlık çalışanları hasta sayısının fazlalığından şikayetçidir. Bu gergin ortamda birçok doktor ve sağlık çalışanı hastalar tarafından sözlü taciz  ve fiziksel olarak  darp edilmiştir. Pandemi döneminde istifa yasağından dolayı doktorlar, normalleşme süreci ile beraber tüm devlet hastanelerinde olduğu gibi Mardin devlet Hastanesi’nde de birçok hekim istifa etmiştir. Zaten doktor eksikliği çeken Mardin halkı yine kalabalıklar içerisinde yalnız bırakılmıştır. Poliklinik sayısı eksikliğinden dolayı birçok hasta diğer şehirlere sevk edilmek zorunda kalıyor bu da özellikle pandemi döneminde insanlar çok zor durumda bırakıyor.” dedi.

“4 yıl önce sözü verilen şehir hastanesi için çalışma olmamıştır”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4 yıl önce Mardin’e gerçekleştirdiği ziyaretinde şehir hastanesi sözü verdiğini anımsatan Kılıç, şunları söyledi:

 “2017’de Cumhurbaşkanı şehir hastanesi 3 yılda tamamlanacağı sözünü vermiştir. Aradan geçen 4 yıl da şehir hastanesi ile ilgili hiç bir çalışma olmamıştır.  Fiziksel olarak da hastaneler çok iyi durumda değildir. Makina ekipman eksiği diğer illere oranla fazladır. Bozulan elektronik bir cihazın tamir süresi çok uzamaktadır ve hasta mağduriyetleri oluşmaktadır.  Örnek vermek gerekirse Kızıltepe devlet hastanesinin merdivenleri hastalar için ciddi tehlike arz etmektedir Mardin devlet Hastanesi’nde 358 hasta yatağı bulunurken büyükşehir olmayan Siirt’te 450 yatak Batman’da 1170 yatak büyükşehir olan Şanlıurfa’da bin 700 yatak Diyarbakır’da ise bin 600 den fazla yatak sayısına sahiptir. Bu küçük tablo bile Mardin’in Ankara’da temsiliyetinin ne kadar zayıf olduğunu göstermektedir. Çözüm olarak acilen Mardin şehir hastanesi veya Tıp Fakültesi’nin kurulması elzem bir durum ihtiva etmektedir. Tabi sadece kurulması yetmez uygun ekipman ve sağlık çalışanlarının da getirilmesi gerekmektedir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.