SGK Tüp Bebekte Üçüncü Denemeyi de Karşılıyor

Eylül 2014’te yapılan değişiklikle SGK tüp bebekte karşıladığı deneme sayısını üçe çıkarmıştı Bu değişiklik olağan yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzünü güldürdü. Tüp bebek tedavisinde SGK’nın tedavi masraflarını karşılaması için kimi koşullar var. Bu koşulları sağlayan çiftlerin tedavileri SGK tarafından karşılanıyor. Sigortalılar sırf katkı hissesi ödeyerek tüp bebek tedavisinden faydalanabiliyor. Bununla bir arada raporu olan sigortalılar ilaç için de fark ödemiyor.

40 YAŞ HUDUDU BULUNUYOR

SGK’nın tüp bebek tedavisini karşılaması için birinci kaide tedavi uygulanacak bayan sigortalının 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması. 40 yaşından gün almış şahısların tedavileri SGK tarafından karşılanmıyor. Öteki bir kaide ise tedavi uygulanacak bayan sigortalının en az 5 yıldır genel sıhhat sigortalısı yahut bir genel sıhhat sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olması. Ayrıyeten 900 gün prim ödemesi bulunması da kaide. Yani bayan sigortalının en az 5 yıldır genel sıhhat sigortalısı olması ve tekrar en az 900 prim ödemesi bulunması gerekiyor. SGK’nın tüp bebek tedavisini karşılaması için bir öteki koşul ise uygulamanın yapıldığı merkezin SGK ile kontratının bulunması. SGK ile mutabakatı olmayan yerlerde yapılan tedavinin masraflarının karşılanması mümkün değil. Ayrıyeten son üç yıl içinde başka tedavi formüllerinden sonuç alınamamış olması ve bu durumun belgelendirilmesi de gerekiyor. Öteki taraftan çiftlerin tüp bebek tedavisinin karşılanması için evli olmaları koşul.

EVLAT EDİNMİŞ OLABİLİR

Evli olmakla birlikte daha evvelki evliliklerinden çocuk sahibi olup olmadığına da bakılmasızın, evlat edinilmiş çocukları hariç, mevcut evliliğinde çocuk sahibi olmayan genel sıhhat sigortalısı bayan ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu eşinin göreceği tüp bebek tedavisi de SGK tarafından karşılanıyor. Yani kişinin evvelki evliliğinden çocuk sahibi olmuş olması, mevcut evliliği çerçevesinde tüp bebek tedavisi almasına ve bu tedavinin de SGK tarafından karşılanmasına rastgele bir mani teşkil etmiyor. Evlat edinmiş olmak da, tüp bebek tedavisinin masraflarının SGK tarafından karşılanmasına pürüz değil.

HIZLA ARTIYOR

SGK’nın tüp bebekte karşıladığı deneme sayısını üçe çıkartması tüp bebek sayısını da değerli ölçüde artırdı. Akşam’dan Okan Güray Bülbül’ün yazısına nazaran, bu mevzuda tertipli istatistiki bilgi yok. 2009’da Türkiye, Avrupa’da birinci 5 ülke ortasındaydı. Şu anda daha üst sıralara yükselmiş durumda.

KATKI HİSSESİ NE KADAR?

SGK tüp bebek tedavisi için 1.200 TL bedel belirlemiştir. Tüp bebek tedavisi SGK tarafından karşılanan sigortalılar özel hastanelerde tedavi almayı tercih ederlerse özel hastaneler yahut tüp bebek merkezleri sigortalılardan 2.400 TL’ye kadar ek fiyat talep edebilirler. Bununla birlikte sigortalılar birinci tüp bebek denemesinde 360 TL, ikinci denemede 300 TL ve üçüncü denemede 240 TL iştirak hissesi ödemek durumunda.

HER EVLİLİKTE 3 HAK VAR

İlk evliliğinde iki kere tüp bebek tedavisini denemiş bir bayan sigortalı, ikinci evliliğinde de yine üç deneme hakkına sahiptir. Yani birinci evlilikteki denemeler bir sonraki evlilikte dikkate alınmaz. Bu nedenle daha evvelki evliliğinden çocuğu olan bir bayan sigortalının tedavisi karşılanabildiği üzere, bir evvelki evliliğinde üç denemesi SGK tarafından karşılanmış bir bayan sigortalı sonraki evliliğinde de gerekli öbür tüm kuralları sağlıyorsa tüp bebek tedavisi alabilir.

RAPOR VARSA İLAÇ PARASI ÖDENMİYOR

Diğer yandan harp malullüğü aylığı alanlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan ve bakmakla yükümlü olduğu şahıslardan ve görev malullerinden iştirak hissesi alınmıyor. Ayrıyeten bu bireylerin tüp bebek tedavisinin SGK tarafından karşılanmasında 5 yıllık genel sıhhat sigortalısı olma ve 900 gün prim ödeme koşuluyla öteki tedavi tekniklerinden sonuç alınamamış olması kuralı da aranmıyor. Tüp bebek tedavisinde muayene iştirak hissesinin yanında bir de ilaç iştirak hissesi ödenmesi gerekiyor. Ancak sağlık kurulu raporu ilaç için de alınmışsa, ilaç katkı payı ödenmiyor. Sağlık kurulu raporu yoksa yüzde 20 ilaç iştirak hissesi ödenmesi gerekiyor.

Yorum yapın