Derik Ziraat Odasından kuraklık raporu: Kuraklık yüzde 90 oranında

Derik Ziraat Odası tarafından yayınlanan kuralık raporunda 2021 üretim sezonu ile ilgili olarak yaşanan kuraklık nedeniyle meydana gelen kayba dikkat çekildi.

Derik Ziraat Odasından kuraklık raporu: Kuraklık yüzde 90 oranında
Yayınlama: 20.05.2021

Derik İlçesinde 2021 üretim sezonunda yaşanan şiddetli kuraklık nedeniyle kuru tarım arazilerinde ciddi verim kaybı meydana geldi.  Ziraat Odası Başkanı Faruk Temelli imzasıyla kuraklık raporu hazırlanarak kamuoyu ile paylaşıldı.

Oda personelleri ile birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde arazide kuraklık zarar tespit çalışmalarını yapıldığı vurgulana raporda,  yapılan tespitler kapsamında kuraklık zararının mevcut durumda yüzde 80-90 oranında olduğunun altı çizildi.

Raporun devamında “Derik İlçemizde kuru tarım arazi miktarı 238.656 dekar olup bu alanın 193.974 dekarı buğday, 55.200 dekarı arpa, 3.622 dekarı mercimek ve 1.230 dekar nohut alanı oluşturmaktadır. Bu alanlarının tamamı kuraklıktan hasar görmüştür. Milli ekonominin temeli olan tarımda yaşanan bu zararın tahmini olarak ülke ekonomisine maliyeti, kuru tarım arazilerinde buğday, arpa, mercimek ve nohut ta meydana gelen ve milli ekonomiye olan zararı yaklaşık olarak 190.000.000 TL’dir. Bu rakamlara Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçilerimize sağladığı ürün fark ödemesi desteklemesi dahil edilmemiştir” bilgilerine yer verildi.

Çiftçilerin zarar ziyanın tazmini için Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçilere dekar başı 200 TL kuraklık ödeme yapılması talebinde bulunularak bununla beraber çiftçilerin Kamu Bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredilerinin 5 yıl geri ödemesiz ertelenmesi ve borçlarının taksitlendirilmesi istendi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.