Kızıltepe eski buğday pazarında ruhsat gerginliği

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, 10 Mayıs 2018 yılında açılışı yapılarak hizmete giren Yeni Buğday Pazarı’na gidemedikleri için eski yerlerinde kalan zahireci esnafı ile zabıta ve polis ekipleri arasında “ruhsat” gerginlik yaşandı.

Kızıltepe eski buğday pazarında ruhsat gerginliği
Yayınlama: 15.01.2020
Düzenleme: 15.01.2020 14:00

Sabah saatlerinde polis eşliğinde eski buğday pazarına giden zabıta ekipleri, işyerlerini denetlemek istedi. Ancak buna karşı çıkan esnaf ile zabıta ekipleri arasında gerginlik çıktı. Güvenlik önlemi almak için olay yerinde bulunan polis ekiplerinin müdahale ettiği gerginlik, kısa sürede yatıştırıldı.

Pazardaki esnaf, mağdur olduklarını ileri sürerek, duruma tepki gösterirken, esnafın avukatı da kendilerine ulaşan her hangi bir resmi tebligatın bulunmadığını belirtti. Yapılan görüşmenin ardından esnaf, denetimlere izin verdi. Zabıta ekipleri, açık ve kapalı olan tüm işyerlerini mühürlendi.

“Tarafımıza ulaşan her hangi bir resmi tebligat yok”

Eski buğday pazarındaki yaklaşık 40 esnafın avukatlığını yaptığını belirten Mehmet Doğantekin, yasal yollarla müvekkillerinin haklarını arayacaklarını ifade ederek:

“Avukatlığını yaptığımız 40’a yakın esnafımızın beyanı üzerine buraya geldik. Şu an emniyet güçleri ile belediye zabıta ekiplerinin denetimleri icra ediliyor. Yaptığımız inceleme ve araştırmada idare tarafından resmi tebligatın yapılmadığı sonucuna vardık. Fakat galiba bir yanlış anlaşılma da söz konusudur. Yıkımdan ziyade bir denetim şu anda yapılıyor. Denetim sonucunda ruhsatsız işyerleri mühürleniyor. Tabi dediğim gibi tarafımıza ulaşan her hangi bir resmi tebligat yok. Sizde takdir edersiniz ki, idari işlemler resmi tebligat ile yürür, yani sözlü hiçbir işlem icra edilemez. Bu mağduriyet ve kaosun sebebi de maalesef budur. Bu aşamada müvekkillerim sükûnetini korumaktadır. Bu çerçevede buna dair itirazlarımızı, davalarımızı ve görüşmelerimizi yapıp en sağlıklı bir şekilde süreci tamamlayacağız.” dedi.

“Çalışmazsak geçimimizi nasıl sağlayacağız?”

Dükkânlarının mühürlendiğini ve mağdur olduklarını aktaran esnaf Mehmet Boz, “Biz daha önce belediyeye dilekçe verdik, ancak dilekçeye daha cevap verilmeden gelip dükkânlarımızı mühürleyip gittiler. Biz fakiriz, ekmek paramızın peşindeyiz. Her hangi bir resmi kâğıt getirmeden gelip ‘burada çalışmayın’ diyorlar. Bizim çoluk çocuğumuz var, burada çalışmazsak geçimimizi nasıl sağlayacağız? Dükkânımızı mühürleyip gittiler.” dedi.

“Her birinin 10 çocuğu var, bu çocuklarına nasıl bakacaklar?”

Mağdur olduklarını ileri süren esnaf Şehmuz Ablay da kendilerinin çözümden yana olduklarını ve yetkililerin bir an önce bu soruna bir çözüm bulmasını isteyerek:

“Nusaybin yolunda bize bir yer verilse oraya gideriz. Kızıltepe Akdoğan (Êrradê) köyü yolu üzerinde yeni buğday pazarı açıldı, ancak gücümüz olmadığı için oraya gidemedik. Şu an burada kalan esnaf, fakirdir ve aralarında zengin yok. Hepimiz küçük esnafız, günde sadece bir-iki ton mal alım-satım işini yapıyoruz. Hepimizin borcu var ve işyerlerimizi mühürlediler. Biz şimdi borcumuzu nasıl ödeyeceğiz? Her birinin 10 çocuğu var, bu çocuklarına nasıl bakacaklar? Yeni buğday pazarında günde 500 ton mal satanların bile ruhsatları yokken, biz sadece bir-iki ton mal sattığımız için mi bizden ruhsat istiyorlar. Madem bizi denetleyip dükkânlarımızı mühürlediler, diğer her iki buğday pazarına da gidip denetim yapsınlar.” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.