Mardin’de yöresel ürünler kadınların geçim kaynağı oldu

Mardin’in Yeşilli İlçe Kaymakamlığı ve Hayata Destek Derneği’nin yürütücülüğü, Alman sivil toplum kuruluşu Caritas’ın finansmanıyla kurulan Kadın Emeğinin Kalkınması ve İyileştirilmesi Kooperatifi’nde (KEKİK) işlenen yöresel ürünler kadınların geçim kaynağı oluyor.

Mardin’de yöresel ürünler kadınların geçim kaynağı oldu
Yayınlama: 29.03.2021

Kadın Emeğinin Kalkınması ve İyileştirilmesi Kooperatifi (KEKİK) Mardinli ve mülteci kadınların faydalanması için 2 yıl önce kurulan bir dernek.  Dernek bünyesinde bulunan lokanta pandemi nedeniyle çalışamayınca kadınlar kolları sıvadı. Mardin’de köyleri gezen kadınlar Mezrona Üzümünden 4 bini kavanoz pekmez, Köylerden topladıkları narlardan nar ekşisi,, kekik, Sorgül Buğdayından un, kabak reçeli, undan bir sürü yöresel yemek yapıp kooperatif içindeki markette satmaya başladı. Kadınlar ayrıca doğal ürünlerini internet üzerinden de satmaya başladı. Kadınlar bu şekilde geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Kooperitifi ziyaret eden Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, kadın emeğine destek olma çağrısı yaptı. Öter şunları söyledi:

“Mardin’in topraklarında yetişen ürünleri burada çok titiz bir şekilde hazırlıyorlar. Aynı zamanda da internet üzerinden de satış yapıyorlar. Mardin’in dünyaca ünlü Mezrona Üzümü Ömeryan ve Metinan bölgesinde yetişen üzümün pekmezini kooperatifte açılan markette satıyorlar. Biz de gelip bu kardeşlerimizin el emeği göz nuru ürünlerini yerinde gördük. Memleketimizin bu ürününe sahip çıkalım. Toplam 1 buçuk milyonun üzerinde Mardinli var. Kadınlarımızın bu birliktelik ve dayanışmasına sahip çıksınlar” diye konuştu

Kooperatif Başkanı Gülseren Balıbey ise “Buradaki kadınlar  bir yıllık gastronomi eğitiminin ardından başlıyor. Burada bir restoranımız var. En güzel yemeklerini sundular. Fakat pandeminin etkisiyle biraz bizi zorladı ve yapamaz duruma geldik. Kadınlarımız her alanda üretim yapıyor. İlk başta ürün olarak Mezrona Üzümünden pekmez yaptık.  Yaklaşık 4 bin kavanoz pekmez yaptık. Daha sonra nar ekşisi yaptık. Yakın köylerden gidip narları topladık ve onları burada işledik. Kadınlarımız bunları tek tek ayıkladı. Kadınlarımız yılmadan bu üretimi yaptılar. Kabak reçeli yaptılar. Yani her zaman üretecek bir ürün buldular. Bize bağışta bulunan undan erişte yaptık.  Ve ürün çeşitliliğimizi artırarak üretime devam ediyoruz” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.