Mustafa Fehmi Kubilay kimdir? Menemen Olayı nedir?

İzmir’in Menemen ilçesinde 90 yıl önceki ayaklanmada şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Şevki Bey anılıyor. Kubilay …

Mustafa Fehmi Kubilay kimdir? Menemen Olayı nedir?
Yayınlama: 23.12.2020
Düzenleme: 23.12.2020 11:44

İzmir’in Menemen ilçesinde 90 yıl önceki ayaklanmada şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Şevki Bey anılıyor.

Kubilay Olayı, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin 1925’deki Şeyh Said İsyanından sonra tanık olduğu en önemli olaylardan biri olarak kabul edilir.

ŞEHİT ASTEĞMEN MUSTAFA FEHMİ KUBİLAY KİMDİR?

1906 yılında Menemen, İzmir’de dünyaya gelen Kubilay, 1930 yılında öğretmen olarak Asteğmen rütbesiyle askerlik yaparken 23 Aralık 1930’da bir grup tarafından öldürüldü. Bu olay tarihe Menemen Olayı, Kubilay Olayı olarak geçti.

MENEMEN OLAYI NEDİR?

Cumhuriyet tarihinin en önemli olaylarından biri Menemen Olayı’dır. Menemen Olayı 23 Aralık 1930 günü gerçekleşti. Menemen Olayları İzmir’in Menemen ilçesinde, öğretmenlik yapan Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın şeriat isteyen bir grup tarafından öldürülmesiyle başlayan olaylardır. General Mustafa Muğlalı başkanlığında kurulan Divan Harp’te failler idam cezasına çarptırıldı.

Olayların ardından Mustafa Kemal Paşa şu sözleri söyledi;

“Mürtecilerin gösterdiği vahşet karşısında Menemen’deki ahaliden bazılarının alkışla tasvipkar bulunmalarının bütün cumhuriyetçi ve vatanperverler için utanılacak bir hadise” sözlerini söyledi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.