Bugün mübarek Berat Kandili. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir. Berat kandili gecesinde yapılacak duaların geri çevrilmeyeceğine inanılır. Bu sebeple tüm müslümanlar bu geceyi çeşitli ibadetlerle geçirecekler. Berat Kandili zikirleri neler? Berat Kandili’nde çekilecek tesbihler hangileri? gibi soruların yanıtları araştırılmaya başlandı. İşte tüm detaylar..
Berat Kandili zikirleri ve tesbihleri bugünün en çok araştırılan başlıkları arasında yer almaya başladı. Berat Kandili (gecesi) Şaban ayının onbeşinci gecesidir. Aslı “Berâet”tir. Berat sözlükte; “bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak” demektir. Bu geceyi ibadetle geçirmek önerilir. Berat Kandili gecesinde çekilecek zikir ve tesbihleri sizler için derledik.
BERAT KANDİLİ’NDE ÇEKİLECEK TESBİHLER HANGİLERİ?
Bin adet Estağfirullah El Azim
Bin 1 adet ihlas Suresi
Bin adet La İlahe İllallah
Bin adet Salavat
Yüz adet Habinallahü Vegniğmel Vekil
Yüz adet Besmele
129 Adet Ya Latif
BERAT KANDİLİ ZİKİRLERİ NELER?
Berat Kandilinde “Lâ ilâe illallah”, “Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed”, “Estağfirullah”, “Sübhànallah”, “Elhamdülillâh”, “Allahu ekber”, “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm”, “Allah” zikirlerini çekmek büyük sevaptır.
BERAT NE DEMEK?
Berat kelimesinin aslı ‘Berâettir. Berat kelimesi; kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak anlamına gelmektedir. Berat ve beraet, beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak anlamlarındadır. Mü’minlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup, ilâhî bağışa ermeleri umulduğu için, sözlük manasına uygun olarak “Berat Gecesi” denilmiştir.
Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ‘leyle-i beraa’ (Berat Gecesi) olmakla birlikte ‘leyle-i mübareke’, ‘leyle-i rahmet’ ve ‘leyle-i sakk’ isimleridir.
Kurtuluş, af ve arınma anlamlarına gelen Berat, Müslümanlara kulluk bilinci ve hesap verme şuuruyla; hata, suç ve yanlışlardan kaçınmayı, günahlardan arınmayı; affedilmenin yanında affedici olmayı da, bağışlanma isteğinin yanında bağışlayabilme şuurunu da kazandırır.
BERAT GECESİ NELER YAPILMALIDIR?
Berat gecesi hakkında Allah Resulü şöyle buyurmuştur:
“Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?” buyurur.” (İbn Mâce, H. no: 1388)
Diğer bir hadiste de şöyle buyuruluyor:
“Bu gece Şaban’ın onbeşinci gecesidir. Allah Teâlâ bu gecede Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları Cehennem’den kurtarır. Ancak kendisine şirk koşanların, Müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabaları ile münasebeti kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asî olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz.” (Buhârî, et-Tergîb ve’t-Terhib, II, 118)