Mardin’in yanı sıra Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak illerine dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik, özelleştirmenin gerçekleştirildiği 2013 yılından bu yana tarımsal sulama aboneleriyle ciddi sıkıntılar yaşanıldığına dikkat çekildi. İlk yıllarda yüzde 95’e ulaşan kayıt dışı tüketim nedeniyle ortaya çıkan açık, gerçekleştirilen yatırımlar ve saha denetimleri ile büyük ölçüde kayıt altına alındığı hatırlatılan açıklamada ilk yıllarda kayıt dışı elektrik kullanarak elektriğe bedel ödemeyen bir kısım bölge çiftçisi son yıllarda ise kayıt altına alınan, üstelik yüzde 55 oranında devlet desteği sağlanan elektrik borcunu dahi ödemek istemediği belirtildi.
Dicle Elektrik, borçlu tarımsal sulama abonelerini yürürlükte olmayan uygulamalarla ilgili bir süredir değişik yayın organları ve sosyal medya üzerinde yayılan söylentilere kulak asmadan bir an evvel borçlarını ödemeleri konusunda uyardı.
Enerji şirketinden yapılan açıklamada, bu abonelerin borçlarını zaman geçirmeden acilen ödemeleri istendi. Ödeme yapmayan abonelerin elektriğinin hatları toplanmak suretiyle kesileceğini ve bir daha ödeme yapılıncaya kadar enerji verilmeyeceğine yer verilen açıklamada, ‘’Bu son uyarıdır. Kesme konusunda asla geri adım atılmayacaktır. Çünkü tarımsaldaki borç konusu sistemi gerçekten tıkamaya başlamıştır. Çiftçilerimiz, mağdur olmamak için devletin yüzde 55’lik desteğinden de yararlanarak bir an evvel elektrik borçlarını yatırmalıdırlar’’ denildi.
Çiftçiler daha fazla mağduriyet yaşamasın
Dicle Elektrik Dağıtım, son günlerde bazı yayın organları ve sosyal medyada yer alan bloke uygulamasına dair Danıştay kararının 2017 yılındaki bir tebliğle alakalı olduğunu, günümüzdeki uygulamalarını bağlamadığını açıkladı.
Ortaya atılan bu söylentilere kanarak borcunu ödemeyen çiftçilerin daha ciddi mağduriyetler yaşayabileceğini belirten açıklamada şu ifadelere yer verildi;
‘’Şu anda 2018 yılındaki DSİ Genel Müdürlüğü’nün Tarımsal Sulamaya İlişkin Vadesi Geldiği Halde Ödenmeyen İşletme Ve Bakım Ücreti Veya Su Kullanım Hizmet Bedeli İle Elektrik Enerjisi Borcu Bulunan Çiftçilerin Borçlarının Tarımsal Destekleme Ödemelerinden Mahsuben Alınmasına İlişkin Tebliği uygulanmaktadır. Dolayısıyla Danıştay kararı mevcut uygulamamızı bağlamamaktadır. Yapılan yanlış açıklamalar, ‘borçlar iptal edildi, ÇKS’den kesilmeyecek’ gibi bir algı oluşmasına neden olursa çiftçilerimiz çok daha ciddi mağduriyetler yaşayabilirler. En azından devlet desteği yüzde 55’den 45’e düşecek. Çiftçilerimizin yanlış haberlere kanarak daha fazla mağduriyet yaşamalarını istemiyoruz. Yapmaları gereken, bir an evvel gelip borçlarını ödemeleridir.’’