Mardin’de köyler 3 gündür elektrik ve susuz

DEDAŞ’ın elektrik kesintilerinden kaynaklı Derik’e bağlı onlarca mahalle 3 gündür elektriksiz ve susuz.

Mardin’de köyler 3 gündür elektrik ve susuz
Yayınlama: 20.03.2020
Düzenleme: 20.03.2020 10:32

Dicle Elektrik A.Ş. (DEDAŞ), Mardin Derik ilçesine bağlı onlarca kırsal mahalleyi bir kez daha elektriksiz ve susuz bıraktı. 3 gündür kentin kırsal mahallelerini dolaşan DEDAŞ ekipleri, elektrik enerjisini normalde olması gereken 3 faz yerine 1 faza düşürdü. DEDAŞ’ın uygulamasından kaynaklı mahallelere verilen enerji evlerdeki bir ampulün ihtiyaç duyduğu enerjiyi dahi sağlayamaz hale geldi. Yine, elektrikle çalışan su motorlarının çalışmaması nedeniyle vatandaşlar susuz kaldı.

Çiftçilik ile uğraşıp, elektrik borçlarını ödeyemez hale gelen aboneler yerine mahallelerin doğrudan trafolardaki enerji akımını kesen ekiplere tepki gösteren vatandaşlar, dünya genelinde binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan koronavirüs (Kovid-19) salgınına dikkati çekerek, ellerini yıkayacak su bulamadıkları belirtti.

‘Nasıl Hasta Olmayacağız?’

Derik’e bağlı Kuyulu (Selmê) kırsal mahallesi sakinlerinden Ömer Süren, elektrikleri olmamasından kaynaklı sularının da akmadığını belirtti. Koronavirüse karşı yetkililerin sürekli yaptığı temizlik çağrılarına işaret eden Süren, “Su yok temizlenelim. Elektrik yok temizlenelim. Sıcak su yok abdest alalım. Nasıl temiz olacağız? Bu şekilde nasıl hasta olmayacağız, nasıl ölmeyeceğiz” diye sordu. Elektriğin tek faz olarak verildiğini kaydeden Süren, DEDAŞ yetkililerini arayarak sorunlarını aktardıklarını ancak geri dönüş alamadıklarını ifade etti.

‘Bir Gün Var, Bir Ay Yok’

Mahalle muhtarı Mehmet Hanefi Arda ise, çiftçilerin kuyularının elektriğinin borçlar nedeniyle kesildiğini dile getirerek, hanelerin elektriklerinin de kuyularla birlikte kesildiğini söyledi. Köylerde hanelerin borçları olmadığını, ancak buna rağmen kesinti yapıldığını söyleyen Arda, “Bir gün elektrik var, bir ay yok. Köy daha önce Çukursu’ya (Xanûk) bağlı idi. Akarsu vardı, kendimize su içiyorduk. Şimdi su kulesi var ama elektrik olmasa su da yok. Millet perişandır. İçecek su yok. Bir faz elektrik vermişler ne aydınlatmaya yarıyor ne de başka bir şey oluyor” diye konuştu.

Her ay hanelerin elektrik faturasını ödediklerini ifade eden Arda, keyfi uygulama yapıldığını belirterek, “Suçumuz nedir bize söyleyin. Böyle bir uygulama var mı” diye sordu. Yetkililerin koronavirüs nedeniyle “Evinizden çıkmayın” açıklaması yaptığını hatırlatan Arda, “Su yok, elektrik yok, evde ne yapacağız? Temizlik yapamıyoruz. Biz bu soruna bir çare bulunmasını istiyoruz. Yoksa durumumuz haraptır. 1982 yılının elektrik kabloları daha var. Kimseye sesimizi duyuramıyoruz. Durumumuz berbattır” diye yaşadıklarına değindi.

‘Virüsten Nasıl Korunacağız?’

Mahalle sakinlerinden Mahmut Çin de, temel sorunlarının elektrik olduğunu söyleyerek, bütün köyün susuz olduğuna değindi. Elektriksiz ve susuz halkın hijyene nasıl dikkat edeceğini bilmediklerini ifade eden Çin, “DEDAŞ bütün elektriği kuyulara bağlamış. Çiftçi de yüksek gelen faturaları ödeyemiyor. Elektriksiz ve susuz bu millet temizliğe nasıl önem verecek. Yetkililere soruyoruz” diye seslendi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.