Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin’de Mısır ekilmemesi halinde ekonomik sıkıntı yaşanacağına dikkat çekti.
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde artan elektrik maliyetleri ve yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle üretmeyecek duruma gelen çiftçiler, pamuk ve mısır ekmeme kararı almasının ardından açıklama yapan Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı Mehmet Şerif Öter, 43 İlden büyük Kızıltepe’nin temel geçim kaynağı tarıma dayalı olduğuna dikkat çekerek ekonomik katma değeri yüksek bir ürünün ekilememesi Kızıltepe ekonomisi açıdan kriz, millî serveti çin önemli kayıp olacağını söyledi.
Öter yaptığı açıklamada “Basında çıkan haberlere göre Kızıltepe ovamızda önümüzdeki sezon mısır ve pamuk ekimi yapılmayacağı yönünde Kızıltepe Ziraat odası, Kızıltepe Muhtarlar derneği ve Kızıltepe çiftçiler derneği tarafından ortak karar alınmış. Gerekçe olarak Çiftçilerin girdi kalemlerinden olan elektrik maliyeti ve cezaların yüksek olması” dedi.
Kızıltepe ovasının Dünyanın en verimli topraklarına sahip olan Mezopotamya’nın merkezinde yer aldığını belirten Öter, “43 İlden büyük Kızıltepe ilçemizin temel geçim kaynağı tarıma dayalıdır. Kızıltepe ovamız aynı zamanda bölge ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Kızıltepe ovamızda buğday hasadından sonra ekilen ikinci ürün mısır üretimi milyon tonu aşmıştır, böylesine ekonomik katma değeri yüksek bir ürünün ekilememesi Kızıltepe ekonomisi açıdan kriz, millî serveti çin önemli kayıp olacaktır. Ülke olarak zaten mısır üretimimiz yetmediği için Rusya ve başka ülkelerden ithal etmek zorunda kalıyoruz” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Hükümet yetkililerine çağrıda bulunun Öter, şunlar söyledi: “Bölge çiftçilerimiz gerçekten çok zor durumdadırlar, borçlanarak ve kendi imkânlarıyla kazdıkları sondaj kuyulardan sulama yapıyorlar, Elektrik maliyeti gerçekten çok yüksek,Mahsulün tamamını da satsalar elektrik borcuna yetmiyor. Elektrik dağıtım şirketi de sonuçta bir tüccardır, elektriği alıp, satıyor, haklı olarak kazancına, karına bakıyor. Tanımı milli servet olan tarımın cefakâr çiftçilerimiz ülkeyi besliyor, onların girdi maliyetlerini takip etmek, dengelemek ve elektrik maliyetini ödeyebilecek bir tarifede fiyatlandırmak Hükümetimizin temel görevlerindendir. Bundan 45 yıl önce 1975 yılında GAP’ın temeli atılda ana kanal bitmiş gölet ve dağıtım kanalların çalışması çok yavaş yapılıyor,hatta durma noktasına gelmiştir. GAP Başka bir bölgede olsaydı belki de çoktan bitirilmişti düşüncesi akla geliyor.Başta Mardin’in İktidar milletvekilleri, idareciler ve Bölgenin önde gelen şahsiyetleri bu konuyu acilen önceliklerine almalı, en azında GAP sulama kanalları tamamlanıncaya kadar sulamada kullanılan elektrik maliyetini sulama kanallarının bulunduğu Çukurova ve diğer bölge çiftçilerine uygulanan tarifeye göre cazibe sulama şeklinde ücretlendirme yapılması çiftçilerimize bir rahatlama getireceği gibi Çiftçi ve elektrik dağıtım şirketi arasında sürekli yaşanan sorunda çözüme kavuşmuş olacaktır”