Mardin’in yatırım destek ve teşvikleri konusunda basın mensuplarıyla DİKA’da bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda 2,5 yıllık süre zarfında Mardin’de yapılan 1 Milyar 601 Milyonluk Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu gazetecilerle masaya yatırıldı.
Altıncı Bölge teşvikleri ile ilgili Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ Mardin basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Devletin dezavantajlı bölgelere yatırımları arttırmak amacıyla hayata geçirmiş olduğu destek ve teşviklerin mevcut durumu ile ayrıntılarını kamuoyuyla paylaşmak amacıyla Dicle Kalkınma Ajansında basın toplantısı yapıldı.
Mardin’deki gazetecilerle gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Altındağ, Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bulunan illere yönelik olarak devletin sağladığı teşvik ve desteklerin tam anlamıyla bir pozitif ayrımcılık sağladığını söyledi. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar bu denli büyük ve geniş çaplı desteklerin verilmediğini ifade ederek özellikle geri kalmış dezavantajlı illerimiz için 6. Bölge teşviklerinin büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi.
Altındağ, “Bu destek ve teşvikler sayesinde Mardin ilimiz Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2008-2017 yılları arasında illerin toplam Gayri Safi Yurtiçi Hasıladan (GSYH) aldığı paya göre sıralandığında sekiz sıra birden yükselerek 42. sıradan 34. sıraya çıktı. Böylece 81 il arasında sırası en çok değişen üçüncü il oldu” dedi.
Açılış konuşmasının ardından DİKA Mardin Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Burcu Günay tarafından “Mardin Yatırım ve Teşvik Destekleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda Mardin’e Ait Yatırım Teşvik Bilgileri, Yatırım Destekleri, Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Destekleri, Yatırım Teşvik Sistemi ile Ajansımızın vermiş olduğu destekler yer aldı.
Mardin İli Yatırım Teşvik Belgesi başvurularında 2017 yılında 93 adet, 2018 yılında 96 adet ve 2019 Yılı temmuz ayı verilerine göre 47 adet olmak üzere toplam 236 adet şeklinde gerçekleşti. Yatırım Teşvik Belgesi istihdam rakamları 2017 yılında 5 bin 447 kişi, 2018 yılında 7 bin 306 kişi ve 2019 Yılı temmuz ayı verilerine göre 4 bin 689 kişi olmak üzere toplam 17 bin 442 kişi oldu.
Yine Mardin İl Geneli Yatırım Teşvik Belgesi başvurularında 2017 Yılında 587 Milyon TL, 2018 Yılında 519 Milyon TL, 2019 Yılı Temmuz Ayı verilerine göre 495 Milyon TL olmak üzere 2,5 yıllık süre zarfında toplam 1 Milyar 601 Milyon TL (Eski parayla 1 Katrilyon 601 Trilyon TL) olarak gerçekleşti.
2017-2018 Yılları Yatırım Teşvik Belgesi başvurularında Mardin ve ilçelerinde en fazla başvuru Midyat’ta 56, Kızıltepe’de 44 ve Artuklu’da 43 adet olarak gerçekleşti. Yatırım Teşvik Belgelerinin istihdama etkisi incelendiğinde en fazla istihdam Midyat’ta 6 bin 624, Artuklu’da 3 bin 669 ve Kızıltepe’de bin 886 kişi oldu.
Yatırım Teşvik Sisteminin hedefi cari açığın azaltılması amacıyla ithalat bağımlılığı yüksek olan ara malların ve ürünlerin üretimini artırmak, teknolojik dönüşümü sağlayacak yatırımları desteklemek ve kümelenme faaliyetlerini desteklemektir. Bölgesel gelişmişlik farklılıkları azaltmak için az gelişmiş bölgelere sağlanan yatırım desteklerini ve destek unsurlarının etkinliğini artırmaktır.
Bu amaçla en az 5 Milyon ₺ sabit yatırım tutarı gerçekleştirilmesi şartı ile 10 Milyon ₺ ‘ye kadar destek sağlanmaktadır. Yatırım miktarının %25’i kadar destek alınabilecek bu programda faturaların %30’una destek verilmektedir.
Yatırım Teşvik Destek Unsurlarına bakıldığında KDV istisnası, yatırım yeri tahsisi, gümrük vergisi muafiyeti, gelir vergisi stopajı desteği, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, sigorta primi desteği, KDV iadesi ve faiz desteği gibi geniş bir yelpazede olduğu görülmektedir.
Gerçekleştirilen basın toplantısında gazetecilerin konuyla ilgili merak ettikleri soruların cevaplandırılmasının ardından toplantı sona erdi.